Herbata czarna liściasta z żurawiną i chabrem Cranberries Winter Berries 100 g Basilur

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 4792252941489
  • Producent: Basilur
  • Kod producenta: 4792252941489
  • Dostępność: Wysyłka zwykle w 48h Wysyłka zwykle w 48h
  • szt.
  • 28,00 zł / szt.

Herbata czarna liściasta z żurawiną i chabrem Cranberries Winter Berries 100 g Basilur

Winter Berries to nowa kolekcja Basilur, gdzie najwyższej jakości susz herbaciany połączono z sezonowo zbieranymi jagodami. Cudownie aromatyczne kompozycje zamknięto w pięknych opakowaniach z zimowym pejzażem. 

Żurawina jest prawdziwą bombą witaminową – zawiera dużo witamy C, a także witaminy B1, B2, P oraz A. W owocach żurawiny znajdziemy także flawonoidy (antocyjany, flawonole, taniny), polifenole, kwasy organiczne (cytrynowy, chininowy, jabłkowy, benzoesowy, galusowy, hipurowy). Cechą szczególną żurawiny jest o wiele wyższa niż w innych owocach jagodowych zawartość proantocyjanidyn. Proantocyjanidyny obniżają poziom glukozy we krwi oraz mają działanie antyalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Poza tym działają ochronnie na miąższ wątroby, nerki oraz wzmacniają serce. (wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego). Współczesne badania wyjaśniły fenomen skuteczności żurawiny w chorobach układu moczowego. Wykazały, że żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E.coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu.

Masa netto: 100 g

Wymiary opakowania: 8,5 x 5 x 17 cm

Składniki: czarna liściasta herbata cejlońska (90,5%) z dodatkiem żurawiny (6%), chabru (0,5%) oraz naturalnym aromatem żurawiny (3%)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Międzynarodowe oznaczenie klasy jakości herbaty: OP (Orange Pekoe) – zawiera długie, spiczaste liście bez pączków. Wysokiej jakości.

Czarna Herbata:
Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwiędnięcia.

Czarne herbaty cejlońskie uznawane są za najlepsze na świecie. Starannie dobrane górne liście z krzewów dają napar godny polecenia koneserom.

Sposób parzenia na gorąco:

Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze 95°C (tzw. biały wrzątek; gorąca niewrząca), parzymy na dwa sposoby:

- Przy parzeniu krótkim do 3 minut, napar jest orzeźwiający i pobudzający.

- Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, otrzymujemy napar o działaniu relaksującym.

Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.

Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.

Sposób przygotowania na zimno (cold brew):

Metoda parzenia na zimno to świetna alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania herbat. Napar uzyskany tym sposobem, oprócz tego, że będzie delikatniejszy, może zaskoczyć wachlarzem zupełnie innych smaków.

Jak to zrobić?

  • Dwie-trzy łyżeczki herbaty wsypujemy do dzbanka i zalewamy zimną lub nawet lodowatą wodą, po czym odkładamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
  • Możemy także przygotować to w sposób ekspresowy: odkręcamy butelkę wody, do środka wrzucamy jedną torebkę herbaty lub papierowy filtr z suszem herbacianym, zakręcamy i odkładamy do lodówki.
  • Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godzin. W ten sposób przygotujemy sobie orzeźwiający napój na wynos, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu ice tea ze sklepowych półek.

Dlaczego warto parzyć tą metodą?

  • Przy zalewaniu herbaty zimną wodą otrzymujemy napar znacznie delikatniejszy, w którym nie czuć goryczki – pod wpływem zimnej wody większość garbników odpowiadających za gorzki smak, zostaje w liściach, a na pierwszy plan wysuwają się gamy kwiatowe czy owocowe.
  • Ten sposób parzenia sprawia również, że napar ma mniejszą zawartość kofeiny czyli herbacianej teiny i katechin.