BROKUŁY sproszkowane brokuły 50 g

  • szt.
  • 15,00 zł / szt.

BRAK

ZAMÓWIENIA Z TYM PRODUKTEM MOGĄ ZOSTAĆ ZREALIZOWANE Z OPÓŹNIENIEM!

BRAK

ZAMÓWIENIA Z TYM PRODUKTEM MOGĄ ZOSTAĆ ZREALIZOWANE Z OPÓŹNIENIEM!

BROKUŁY sproszkowane brokuły 50 g

Nazwa brokułów pochodzi z łaciny i oznacza „gałąź” lub „ramię”. Brokuły mają duże, ciemnozielone kwiaty wyrastające z grubej łodygi. Kwiatostan, który otaczają wąskie, ciemnozielone liście, jest zbierany zanim zacznie kwitnąć. Choć cała roślina jest jadalna, najczęściej je się górną część tzw. kwiaty.

Właściwości odżywcze i zastosowanie:

Brokuły to bogate źródło białka, wit.E, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i selenu oraz błonnika pokarmowego, wit. A, C, K, B6, folianu, potasu i manganu. Zawierają również ważne antyoksydanty tj. luteinę, która zwalcza wolne rodniki. Brokuły to wyjątkowo bogate źródło flawonoidu o właściwościach przeciwzapalnych tj. kemferolu, który jak wykazały badania może ograniczać wpływ alergenów na organizm. Badania wykazały także, że brokuły mogą mieć pozytywny wpływ na prostatę. Zawierają również glukorafaninę, która przekształca się w sulforafan, który z kolei ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto zawierają 3,3’-diindolilometan, który według badaczy może korzystnie wpływać na trzustkę. Liczne badania wykazały, że brokuły mogą korzystnie wpływać na ogólny stan zdrowia.

Sposób użycia: Brokuły, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można dodawać do zup, sosów a także szejków owocowo-warzywnych.

Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.

Kraj pochodzenia: USA