WITAMINA C dr Mercola 180 kapsułek - suplement diety

  • szt.
  • 269,00 zł / szt.

 

WITAMINA C dr Mercola 180 kapsułek

suplement diety

Składniki suplementu diety

Porcja dzienna: 2 kapsułki

Opakowanie zawiera: 180 kapsułek

Porcja dzienna zawiera

Ilość

%RDA*

Witamina C (kwas askorbinowy)

1 000 mg

1 250%

Pozostałe składniki: lecytyna słonecznikowa, trójglicerydy o średniej długości łańcucha, celuloza roślinna, wosk pszczeli, ekstrakt z papryki (barwnik)

* zalecane dzienne spożycie

Działanie:    

  • wspiera układ odpornościowy i nerwowy,

  • wzmacnia organizm,

  • wpływa na syntezę kolagenu, który występuje m.in. w ścięgnach, skórze, kościach, chrząstce i dziąsłach,

  • odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i absorpcji żelaza, 

  • jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami tlenu 

  • zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego

Witamina C zalecana jest osobom prowadzącym intensywny i stresujący tryb życia. Produkt przeznaczony jest także dla osób aktywnych fizycznie oraz palących papierosy. Suplement diety, korzystnie wpływa na odporność organizmu, szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym.

Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie podczas posiłku.

Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w  chłodnym, suchym miejscu,  niedostępnym dla małych dzieci.

Uwagi: nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. 
Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Uwaga: wiele suplementów wit.C nie przynosi pełnych korzyści dla zdrowia

Wypróbuj zatem suplement Dr. Mercoli

Antyoksydanty to naturalny mechanizm obronny organizmu, który pomaga zneutralizować wolne rodniki niszczące komórki i tkanki organizmu. Istotne jest aby spożywać różne rodzaje antyoksydantów.
Badania naukowe donoszą, że antyoksydanty:

  • wspomagają pracę serca

  • wspomagają odporność

  • poprawiają pamięć

  • pomagają zmniejszyć oznaki starzenia się

Dr Mercola zaleca zwiększyć spożycie antyoksydantów jedząc nieprzetworzoną i organiczną żywność.

Dwa rodzaje antyoksydantów współdziałają chroniąc komórki

Antyoksydanty dzielą się na dwie grupy: wodolubne (hydrofilowe) i olejolubne (hydrofobowe). 
Organizm potrzebuje obu rodzajów antyoksydantów

  1. wodnoludne antyoksydanty – występują w płynach ustrojowych tj. krew, płynach wewnątrz i zewnątrz komórkowych. Wchodzą w reakcję z oksydantami występującymi we krwi i płynach komórkowych. Do tego rodzaju antyoksydantów należą resweratrol, glutation i katechiny

  2. olejolubne antyoksydanty – występują w błonach komórkowych i lipoproteidach. Chronią błony komórkowe przed peroksydacją (utlenianiem) tłuszczów. Do tego rodzaju antyoksydantów należą wit. A, E i astaksantyna

Każdy rodzaj antyoksydantów wykazuje inne właściwości w naprawianiu i ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Przyjmowane razem wykazują lepszą skuteczność działania. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w tłuszczach jest astaksantyna.

Cenne właściwości witaminy C
Badania naukowe wykazały, że oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych i syntezy kolagenu, witamina C odgrywa również inne istotne role dla zdrowia.

Witamina C

  • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu

  • Wspomaga serce

  • Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi

  • Wspomaga naczynia krwionośne i tętnice

  • Wspomaga wzrok

  • Wspomaga prawidłowy metabolizm kwasu moczowego

  • Wzmacnia działanie innych antyoksydantów (tu wit. E)

Nie zawsze przyjmujemy jej odpowiednie ilości dla zachowania optymalnego zdrowia.

Utrata zdolności absorpcji witamina C

Znaczna ilość osób na całym świecie może cierpieć na niedobór wit.C.

  • badania przeprowadzone w USA i Kanadzie wykazały, że 25-33% osób cierpi na niewielki niedobór tej witaminy

  • prawie 20% osób cierpi na bardzo duży niedobór tej witaminy

  • większe ryzyko niedoboru może występować u studentów, palaczy i osób starszych

W przeciwieństwie do większości ssaków, ludzie stracili zdolność produkcji wit. C przez organizm. Dlatego powinniśmy przyjmować ją z dietą.

Pokarmy bogate w ten niezbędny antyoksydant
Należy zapamiętać, że im więcej jesz kolorowych świeżych owoców i warzyw, tym więcej przyjmujesz wit.C.

Choć świeże owoce zawierają wystarczającą ilość wit.C, Dr Mercola zaleca jeść świeże organiczne warzywa. 
Zatem dieta bogata w kolorowe, świeże, najlepiej organiczne warzywa, jak te poniżej, dostarcza niezbędnej dla organizmu wit.C.

Zapotrzebowanie na wit. C w dużej mierze zależy od poniższych czynników:

  • Palacze – badania wykazały, że palacze mogą mieć większe zapotrzebowanie na wit. C niż osoby niepalące z uwagi na wyższy poziom stresu oksydacyjnego. Palacze powinni jeść o 39% więcej wit. C niż podaje RDA wg USDA w porównaniu z osobami niepalącymi

  • Osoby starsze – w wieku 65 lat i więcej mogą mieć większe zapotrzebowanie na wit.C prawdopodobnie wynikające z normalnego procesu starzenia się

  • Dorośli mężczyźni vs kobiety – zalecana dzienna porcja wit. C dla mężczyzn (19+) jest o 20% wyższa od tej porcji dla kobiet.

Trzy sposoby, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość wit.C

Należą do nich:

  • dieta bogata w świeże, organiczne warzywa i owoce (wymienione wyżej)

  • podanie dożylne – wymaga podania przez lekarza

  • doustny suplement diety

Jednym z głównych problemów przyjmowania doustnego suplementu wit. C jest jej niska wchłanialność. Szacuje się, że wynosi nawet poniżej 20%.

Często suplementy z wit.C mogą wywoływać zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Duże dawki wit.C w tradycyjnych suplementach zwykle nie są dobrze tolerowane i mogą wywoływać zaburzenia pracy jelit. Na szczęście została opracowana wit.C w formie, która może ograniczyć powyższe problem.

Lepsza biodostępność

Z pewnością słyszeliście o nowej technologii liposomowej stosowanej, aby zwiększyć wchłanialność substancji odżywczych. Naturalnie występuje ona w przypadku oleju z kryla. Kwasy omega-3 wiążą się z fosfolipidami, które radykalnie zwiększają wchłanianie w porównaniu z olejem z ryb. Taki rodzaj wiązań można otrzymać w laboratorium.

Fosfolipidy:

  • to budulec błon komórkowych

  • regulują transport międzykomórkowy

  • chronią błony komórkowe przed wolnymi rodnikami

Wit. C w liposomach jest bardziej biodostępna niż tradycyjne doustne suplementy wit. C (nie liposomalne). Badania wyraźnie podają, że jednym z najlepszych sposobów na suplementację wit. C jest jej forma liposomalna. Tradycyjna doustna wit. C nie jest tak dobrze biodostępna jak wit. C w liposomach. Wchłanianie takiej witaminy różni się od tej tradycyjnej.

Wchłanianie jelitowe

  • pokarm i substancje odżywcze muszą najpierw zostać rozłożone

  • następnie mniejsze cząsteczki są wchłaniane przez organizm

  • na koniec substancje odżywcze dostają się do krwioobiegu

Technologia liposomalna

  • wit. C jest zamknięta w malutkich pęcherzykach lipidowych

  • takie cząsteczki wit. C mogą być z łatwością wchłaniane

Dobry suplement wit. C musi:

  • zawierać liposomy – ze względu na biodostępność i ochronę jelit

  • zawierać wyższą dawkę witaminy niż tradycyjna doustna wit. C

  • nie zawierać sojowego emulgatora

  • zawierać wysokiej jakości, czyste składniki

  • spełniać kryteria najwyższej jakości

Witamina C w liposomach Mr. Mercoli spełnia wszystkie powyższe kryteria. Opracowując preparat wit.C w liposomach dr Mercola skupił się na jakości produktu. Przez ponad 18 miesięcy szukał odpowiedniego producenta, aż wybrał Capsugel.

Krótka historia firmy Capsugel:

  • opracowała kapsułkę bez “łączenia” dla większego bezpieczeństwa konsumentów

  • przez ponad 15 lat opracowywała unikalną kapsułkę "Licaps®"

  • zakład produkcyjny we Francji otrzymał certyfikat GMP w 2003r.

  • od ponad 100 lat jest światowym liderem w produkcji kapsułek, posiada 10 fabryk w Ameryce, Azji i Europie

  • produkuje ponad 50% wszystkich twardych kapsułek obecnie dostępnych na rynku, rocznie ponad 180 mld

Innowacyjna technologia produkcji kapsułek opracowywana i testowana przez ponad 15 lat

Wit. C w liposomach jest zamknięta w kaspułce "Licaps®", a nie żelowej. Kapsułki te są wytwarzane w innowacyjnej technologii “Fusion” łączącej element kapsułki bez opaski.
Ta innowacyjna technologia:

  • zmniejsza możliwość utleniania zawartości kapsułki

  • zapewnia, że kapsułka jest hermetycznie zamknięta

  • przedłuża termin przydatności do spożycia