Herbata Zielona MOROCCAN MINT w saszetkach 25x1,5g - Basilur

  • szt.
  • 13,27 zł / szt.
  • Niedostępny

Zielona herbata cejlońska, wysokogórska z marokańską miętą.

Idealna na poranne pobudzenie i orzeźwienie. Ugasi Twoje pragnienie i zaspokoi zmysły. 
Saszetki pakowane oddzielnie, pełen aromat w każdej filiżance.

Herbaty miętowe znane są najbardziej z działania przeciw mdłościom i problemom żołądkowym. Pomagają również łagodzić stres, poprawiają stan tłustej skóry i wspomagają powstawanie nowych komórek. Jeśli masz suchą skórę, herbata miętowa może wspomagać pozbywanie się martwych komórek, przez co stanie się ona bardziej rozświetlona.

Ilość saszetek kopertowanych - 25szt.

Waga netto: 37,5 g


Skład: zielona herbata cejlońska (86,75%) z dodatkiem liści mięty pieprzowej (12%) oraz naturalnym aromatem marokańskiej mięty (1,25%)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Gatunek: FNGS (Fannings) - charakteryzuje się drobnymi, podłużnymi włóknami i wzdłużnie łamanymi listkami.

Wymiary opakowania: 8 x 7 x 13 cm

Zielona Herbata:
Określana jest mianem herbaty niefermentowanej, ponieważ nie przechodzi ona procesu utleniania. Otrzymuje się ją poprzez podgrzanie/prażenie liści, aby przyspieszyć proces więdnięcia i niedopuszczenia do ich fermentacji. Po tym etapie następuje formowanie listków poprzez ich zwijanie. Produkcja kończy się suszeniem i sortowaniem. Zielona herbata jest źródłem polifenoli i przeciwutleniaczy niezbędnych dla dobrego zdrowia i długowieczności.

Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o tempraturze pomiędzy 70 st. C a 80 st. C. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut. Liście zielonej herbaty można parzyć dwu- lub trzykrotnie. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 3 min, a każde następne wydłużamy o 1 min.

Sri Lanka – jedyny producent herbaty Ozone Friendly

Pod wpływem ostrzeżeń naukowców w 1987 w Monterealu podpisano międzynarodowe porozumienie dotyczące ochrony warstwy ozonowej, tak zwany protokół monteralski. Zgodnie z protokołem użycie bromku metylu w produkcji herbaty na Sri Lance stopniowo zmniejszano, a następnie całkowicie zlikwidowano.

Dzięki tak szybkiemu i skutecznemu działaniu Sri Lanka została uznana za "lidera w dziedzinie ochrony warstwy ozonowej", otrzymując w 2007 r. Nagrodę Montreal Implementers Award. 

Wszystkie herbaty uprawiane na Sri Lance są w 100% „Ozone friendly”. Warto zaznaczyć, że takim osiągnięciem nie może pochwalić się żaden innych kraj produkujący herbatę.

Herbaty cejlońskie są opatrzone nowym logo "Ozone Friendly Pure Ceylon Tea", potwierdzającym, że została ona wyprodukowana bez użycia jakichkolwiek substancji niszczących warstwę ozonową.

Certyfikacja Ozone Friendly: OZ/A-E/BT/00031