Christmas house Czarna herbata cejlońska, liściasta z dodatkiem białego i czerwonego chabru oraz nutą marcepanu 100g - Basilur

  • szt.
  • 20,90 zł / szt.
  • Niedostępny

Czarna herbata cejlońska, liściasta z dodatkiem białego i czerwonego chabru oraz nutą marcepanu.

Wspaniały smak oraz oryginalne opakowanie w formie zimowego, świątecznego domku.

Masa netto: 100g

Skład: czarna liściasta herbata cejlońska (96%) z dodatkiem białego (0,5%) i czerwonego chabru (0,25%) oraz z naturalnym marcepanowym aromatem (3,25%)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Gatunek: BOP1 (Broken Orange Pekoe 1)

Wymiary opakowania: 8,5 x 5 x 17 cm

Czarna herbata:

Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwiędnięcia.

Czarne herbaty cejlońskie uznawane są za najlepsze na świecie. Starannie dobrane górne liście z krzewów dają napar godny polecenia koneserom.

Sposób parzenia:

Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze 95°C. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut.

Można parzyć na dwa sposoby:

- Przy parzeniu krótkim - do 3 minut, napar będzie mocno orzeźwiający i pobudzający.

- Przy parzeniu dłuższym - do 5 minut, napar będzie zawierał mniej kofeiny, a jego działanie będzie relaksujące.

Zbyt długie parzenie powoduje cierpkość w smaku naparu, nie sprawia natomiast, że będzie zawierał więcej kofeiny i pobudzał bardziej.
Przeciwnie - wytwarzające się z każdą kolejną minutą garbniki, nadające gorzki smak, neutralizują działanie teiny.

Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.